Her Telden Mikro Bilgiler Sitesi

Üst Solunum Yolu Enfeksiyonları İlaç İsimleri

28.02.2023
1.578
Üst Solunum Yolu Enfeksiyonları İlaç İsimleri

Üst solunum yolu enfeksiyonu; genellikle virüslerden kaynaklandığı için , tedavi planında hastalığı geçirmeye yönelik ilaç kullanımına çoğu zaman yer yoktur. İlaçlar semptomatik rahatlama amacıyla kullanılabilir ancak hastalığın, vücut tarafından kendi kendine alt edilmesini beklemek esastır.

Burun, sinüsler ve boğaz bölgesi başta olmak üzere, adından da anlaşılabileceği üzere, üst solunum yollarının, çoğunlukla basit virüsler tarafından enfekte olması ve enfeksiyon sonucu olarak emflamasyon oluşması sebebiyle ortaya çıkan akut rahatsızlık, özellikle sonbahar ve kış aylarında en fazla doktor ziyaretine sebebiyet veren hastalık grubundandır.

Burun akması, burun tıkanıklığı, boğazda ve geniz bölgesinde akıntı, yanma, kaşıntı ve bazı durumlarda hafif ateş ve balgamlı-balgamsız öksürük gibi belirtilerle seyreden hastalıkların çok az kısmı bakteriler tarafından meydana geldiğinden, viral bir hastalık olan üst solunum yolu enfeksiyonu tedavisinde ilaç olarak antibiyotik kullanımı gereksizdir.

Üst Solunum Yolu Enfeksiyonları İlaç İsimleri

Enfeksiyona sebebiyet veren virüsler çoğu kez kişinin organlarına zarar verecek kadar güçlü olmayan türde patojenler olmakla birlikte, rahatsızlığın çoğu, bağışıklık sistemi yanıtı olarak ortaya çıkan üst solunum yollarının ödem yapmasından kaynaklanır. Burun etlerinin şişmesi ve boğazın şişmesi gibi durumlar hasta kişide rahatsızlık yaratır, yabancı maddenin dışarı atılması için vücudun ürettiği salgılar burun akıntısı balgam hapşırma ve hafif öksürük v.s. şeklinde kendini gösterebilir ancak bunlar aslında hastalığın yarattığı sonuçlar değil, bağışıklık sisteminin virüsleri durdurmak için verdiği tepkinin sonucu oluşan belirtirlerdir.

Üst solunum yolu enfeksiyonu tedavisinde, ağır geçiren hastalar için, hastalık süresini kısaltmak için bazı antiviral ilaçların kullanımı zaman zaman söz konusu olsa da tedavi planında ilaç kullanımı daha ziyade semptomları tedavi etmek ve hastanın konforunu sağlamaya yöneliktir.

Üst Solunum Yolu Enfeksiyonunda Semptomatik Tedavi için Kullanılan İlaçlar genelde;

  • Burun spreyleri ve damlaları – okyanus suyu gibi –
  • Boğazı yumuşatması, nemli tutması için bazı pastiller
  • Orta derecede seyreden durumlarda hava yollarındaki ödemi indirmek için steroid içerikli inhalerlar – solunum yolu spreyleri –
  • Öksürüğün hastanın yaşam kalitesini bozabilecek kadar şiddetli seyrettiği durumlarda, öksürük şurupları reçete ediliyor olsa da doktorların konu hakkındaki yaklaşımları öksürük refleksini bastıracak ilaçlardan ziyade, balgam gibi ifrazatları attırmak amacıyla refleksi daha da tetikleyecek türdeki ekspektoran ilaçların kullanılmasıdır.

Üst solunum yolu enfeksiyonları, temas yoluyla kişiden kişiye bulaşıcı olabileceğinden ve hastalığı atlatmak için ihtiyacınız olan sağlıklı ve dengeli çalışan bir bağışıklık sistemi olduğundan doktorunuz çoğunlukla evinize gidip yatak istirahatine çekilmenizi önerecektir.

Evde dinlenirken, üst solunum yolu enfeksiyonunuzun daha hızlı geçmesini sağlamak için alabileceğiniz bir kaç önlem ve ev yapımı ilaçtan bahsedecek olursak;

  • Sıcak buharla dolu bir banyoda ılık bir banyo yapabilirsiniz.
  • Ilık suyun içine biraz limon damlatarak gün boyunca sık sık tüketebilirsiniz
  • Odayı nemlendirecek bir alet kullanabilirsiniz.
  • Soğuk ve kuru havada kalmaktan, özellikle de uyumaktan kaçınabilirsiniz.
  • Hafif ağrı kesiciler asprin gibi ilaçları doktorunuza sorarak kullanabilirsiniz
  • Ellerinizi sık sık yıkamayı da ihmal etmemelisiniz.

Antibiyotik Neden Kullanılmaz?

Antibiyotikler bakterilere karşı etki eden ilaçlardır ve üst solunum yolu enfeksiyonları çok nadiren bakteriler tarafından meydana gelir. Gereksiz antibiyotik kullanımı, antibiyotiğe dirençli bakterilerin oluşmasına zemin hazırladığından, yeni bir riskin oluşmaması için, tedavide hiç bir faydası olmayan antibiyotiklerin viral hastalıklar süresince kullanılması kesinlikle önerilmez.

Bunun dışında, ilaç olmayan ancak doğal antibiyotik olarak adledilen yiyecek ve içecekleri tüketmenizde genelde hiç bir sakınca olmaz. Bolca C vitamini alabilir, ıhlamurlar ve bitki çayları içebilirsiniz.

 

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.