Stresten Vücutta Çıkan Yaralar ( Stres Egzaması)

Stres Egzaması Nedir?
Stres egzaması, daha çok 30-50 yaş aralığında, hem kadınlarda hem de erkeklerde görülmekle birlikt,e obsesif kişiliğe meyili olan kadınlarda daha sık görülen, kaşıntı ile karakterize, hastanın vücudununda çok sayıda kaşıntılı yara ve kızarıklıklara sebep olan yaygın bir deri hastalığı.
Tıptaki diliyle liken simpleks kronikus adını da alan bu cilt hastalığı, alerjik bünyesi olan kişilerde daha sık görülüyor.
Stresten vücutta çıkan yaralar ve kızarıklıkların tümüne genel olarak bu isim veriliyor.
Bu rahatsızlık, temelde viral bir duruma bağlı, stres sebebiyle çıkan değil de stres ile tetiklenen ve daha çok ilerleyen yaşlarda görülen zona ile de sık sık karıştırılıyor. Halbuki stres egzamasındaki stres faktörü, bir tetikleyici değil, rahatsızlığa sebep olan altta yatan nedenin ta kendisi!
Belirtileri Nelerdir?
- Rahatsızlığın ilk evresindeki belirtileri çok belirgin değildir. Önce hafif ve aralıklı kaşınmalarla başlayan rahatsızlık ilerleyen dönemlerinde yerini kronik ve şiddetli kaşınmaya bırakır.
- Alerjik bünyeli kişilerde belirtiler daha çabuk alevlenerek, kaşınmak sebebiyle, egzamanın oluştuğu bölgelerde sürtünmeye bağlı olarak önce deri kalınlaşması, sonra pul pul dökülmeler, ardından da minik yaralar çıkar.
- Yaralar kabul bağladıktan sonra kaşıntı daha da artar ve kaşımaya devam eden hasta, minik yaraları açık ve sulu yaralar haline getirebilir.
- Ardından kısır döngüye girerek, vücudun diğer bölgelerine, komşu kısımlara da sıçrayan egzama belirtileri sebebiyle, vücutta yaygın olarak yaralar ve kızarıklıklar oluşur.
Kaşıntı Yara ve Kızarıklıkların Vücutta En Çok Görüldüğü Bölgeler Nelerdir?
Kaşıntı vücudun hemen her bölgesinde ortaya çıkabilir ancak daha yaygın olarak, elin ulaşabildiği deri alanlarında, saç derisi ile ensenin birleştiği kısımda, makatta, sırtta kürek kemiği üstünde ve bacaklarda yaygın olarak görülür.
Kaşıntının gece saatlerinde artış gösterdiği, vücutta çıkan yaraların da stresli bir gecenin ardından sabahına baş gösterdiği sık sık rastlanan durumlardandır.
Stres Egzamasına Bağlı Vücut Yaraları Nasıl Geçer? Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Hastalığın viral ya da enfeksiyonal bir temeli olmadığı için, tedavi planı içerisinde virüs karşıtı ilaçlar ya da antibiyotikler yer almaz. Stresten kaynaklandığı için, sorunu ortadan kaldırmak için, kaynağına inerek, öncelikli olarak bir psikiyatrist görüşmesi, gerekirse hekim kontrolünde olmak üzere sakinleştirici, dingileştirici ve mutluluk verici antidepresan tarzı ilaçların kullanımı ve yine icap eden durumlarda hastanın terapi alarak stresten kurtulmasını sağlamak, şayet mümkün ise yaşam tarzını değiştirmesi, daha dingin bir hayat yaşaması ve spor yapması önerilir. Ayrıca kantaron yağı v.b. sakinlik veren ve stresi azaltan doğal ürünlerin tüketilmesi de faydalı olabilir.
Ancak egzamanın ilerlediği durumlarda, vücutta oluşacak yaralar ve kızarıklıkların da fizyolojik olarak tedavisi yapılması gerekir ki uzun vadede hasta için daha ciddi sonuçlar doğurmasın. Örneğin fazlaca kaşınan ve kabuk tutmuş bir yara, daha da kaşınır ve açık yara haline gelirse, bakterilere maruz kalarak enfekte olabilir ve antibiyotik içeren merhem tedavisi gerektirebilir.
Stres Egzamasının Semptomatik Tedavisi için Kullanılabilecek Kremler
Rahatsızlığın vücutta oluşturduğu kaşıntıyı gecici yöntemlerle bile olsa gidermek ve yara oluşmasına sebep olabilecek kadar sürtünmenin önüne geçmek için, sorunlu bölgeye çeşitli lokal anestezik etkili uyuşturucu kremler sürebilir ya da spreyler sıkabilirsiniz. Antihistaminik merhemler kullanabilirsiniz. Yara ve kızarıklık oluşması durumunda ise, yaralar enfekte değil ise Hametan krem v.b. ciltteki yaralara, kızarıklara ve tahrişlere iyi gelen bir merhem kullanabilirsiniz ancak kesin çözüm, yaralara sebep olan stresin ortadan kaldırılmasıdır.
Henüz yorum yapılmamış.