Her Telden Mikro Bilgiler Sitesi

Kolda Sivilce Neden Çıkar Nasıl Geçer?

28.02.2023
3.534
Kolda Sivilce Neden Çıkar Nasıl Geçer?

Sivilceler, dış görünüşümüzü etkileyen başlıca faktörlerdendir. Yüzümüzde çıkan sivilceler başta olmak üzere kolda çıkan sivilceler de bir o kadar can sıkmaya meyillidir. Özellikle yaz aylarında kısa kollu ya da 0 kol kıyafetlerin giyilmesi ile birlikte, koldaki sivilceler iyice ortaya çıkar. Koldaki sivilceler özellikle kadınların korkulu rüyasıdır. Günümüzde birçok tedavisi bulunan bu cilt hastalığının adı “Keratosis Pilaris” tir. Ciltte başka sorunların oluşma ihtimalini göz önüne alarak, sizler için bitkisel ve daha doğal olan tedavi yöntemlerini inceledik.

Kolda çıkan sivilcelerin nasıl geçeceğini öğrenmeden önce altta yatan sebepleri araştırmak gerekir.

Koldaki Sivilceler Neden Olur? En Olası Sebepler?

Sivilcelerin insan sağlığı açısından çok kötü bir yanının olmadığı bilinmekle beraber kolda çıkan sivilcelerin insanı psikolojik açıdan rahatsız ettiği de bir gerçektir. Bu sivilcelerin çözümünü aramadan önce, nedenlerini bilmenin ilk önemli adım olacağını düşünmekteyiz.

İşte kolda çıkan sivilcenin ya da koldaki sivilcelerin nedenleri şunlardır;

  • Hormonal Sebepler: İnsan vücudu bazı dönemlerde fazla yağ üretimine maruz kalır. Yağ üretiminin artması ise vücudumuzun bazı bölümlerinde sivilcelerin çıkmasına neden olur. Kadınların regl dönemlerinde östrojen hormonu artışıyla, erkeklerinse belli dönemlerde erkeklik hormonu olan androjenin artmasıyla birlikte yağ üretimi de artar. Bunun neticesinde koldaki sivilcelerde de artış gözlenebilmektedir.

  • Aşırı Terleme Durumları: Gün boyu süren fiziksel çalışma, sıcak havalarda koşturmacalar ya da spor gibi aktivitelerin ardından vücudumuz aşırı terlemeye maruz kalır. Bu durumda, vücudumuzdaki yağlar ter aracılığı ile üst katmanlara yani derimize çıkar. Aşırı terleme durumlarını takiben duş almak büyük öneme sahiptir. Duş alarak tenimizi yağlardan arındırmazsak, o bölgelerde sivilce oluşmasına davetiye çıkarmış oluruz. Önlem almadığımız takdirde, sırt bölgesi ve koldaki sivilceler ile başımız derde girebilir.

  • Sigara ve Alkol Kullanımındaki Fazlalık: Bildiğimiz gibi sigara ve alkollü içeceklerin içeriğindeki maddeler, insan vücudunda yağlanmaya sebep olmaktadır. Sigara dumanının tenimizle olan teması ve alkolün terleme ile tene geçişi sivilce oluşumlarına davetiye çıkarabilmektedir.

  • Alerjik Tepkimeler: Kimyasal ürünlerin bazıları, vücudumuzda reaksiyonlara sebep olabilir. Özellikle tenimize direk olarak temas eden bazı kimyasallar, kolda çıkan sivilcelere davetiye çıkarabilir. Deodorant, iç çamaşırlarımızın yıkanmasında kullanılan deterjan ve yumuşatıcı benzeri kimyasallara olan fiziksel hassasiyetimiz sivilce oluşumuna yol açabilir.

  • Yağ Bezlerinin Konumu: Koldaki sivilceler bazen sinirlerimizi bozabilir. “Hiçbir yerimde sivilce yok ama kollarım sivilce tarlası gibi” diyebilirsiniz. Bunun neden aslında oldukça basittir. Çünkü kollarımız vücudun en çok terleyen bölgeleri arasındadır. Dolayısıyla sivilce yoğunluğunun buralarda toplanması gayet doğaldır. Bazı bölgelerin daha çok terlemesinin sebebi, o bölgelerdeki yağ bezlerinin daha çok olmasıdır. Bu bölümler; kollar, boyun ve sırt bölgeleridir.

  • Hamilelik: Hormonal sebepler başlığında da bahsettiğimiz üzere, hamilelik dönemindeki kadınlarda da koldaki sivilceler artış gösterir. Bu dönemde ostrojen hormonundaki artış, sivilcelerin artmasına sebep olabilir.

  • Tıbbi İlaçların Yan Etkisi: Bilindiği gibi piyasadaki ilaçların birçoğunun yan etkisi vardır. Bu yüzden prospektüsün okunmasında büyük bir fayda bulunur. Bilgilendirme amaçlı hazırlanmış olan bu kağıtlarda kolda çıkan sivilce ya da koldaki sivilceler ile ilgili bir ibareye rastlayabiliriz.

Saydığımız bu sivilce sebeplerinin dışında daha birçok sebep olabilir. Geriye kalanları hızlıca listeleyelim.

  • Koldaki kılları aldırma işlemi
  • Kötü ve kalitesiz beslenme
  • Vitamin eksiklikleri

Bu Yazı da İlginizi Çekebilir:  Sivilcelere Kesin Çözüm

 

 

Koldaki Sivilceler Neyin Belirtisi, Hangi Hastalığın Habercisi?

Yaşam boyu başımıza gelen hemen her şeyin bir sebebi bulunur. Bu sebeplere dikkat ederek iyileştirme yoluna gidersek, herşey mükemmel olacaktır. Hastalık ve rahatsızlıklarda da durum aynen geçerlidir. Bazen ufak şeyleri takmayız ama çok önemli rahatsızlıkların belirtisi olabilir. Bu nedenle, sonradan pişman olmamak için belirtilerin nelere yol açabileceği hususuna eğilmek oldukça önemlidir. Sivilceler dışarıdan incelendiği zaman sadece kötü görüntü kaynağı olarak görülebilir. Fakat sivilcelerin bulunduğu bölgeler aslında büyük anlam taşıyabilir. Boyundaki, sırttaki, göğüs bölgesindeki ve koldaki sivilceler bazı hastalıkların habercisi olabilir.

Kolda çıkan sivilce 2 farklı rahatsızlığın habercisi olabilir. Bunlar;

 

  • 1) Vitamin Eksikliği: Kollarımızda çıkan ve fazla yoğun olmayan sivilceler, vitamin eksikliğinin göstergesidir. Bunun için başlıca çözüm bolca meyve-sebze tüketmek olacaktır. Beslenme uzmanlarının da özellikle üzerinde durduğu konu, koldaki sivilcelerden kurtulmak için vitamin haplarına değil kaliteli beslenmeye yönelmemizdir.

 

  • 2) Gluten Hassasiyeti: Kolda çıkan sivilcelerin yoğun bir şekilde görülmesi durumu, vitamin eksikliğinin de ilerisinde olduğumuzu gösterir. Tıp dilinde keratosis pilaris olarak bilinen bu rahatsızlık, yağ asitleri ve A vitamini eksiklikleri sebebiyle ortaya çıkan aşırı keratinlerdir. Bu rahatsızlık kendini genellikle üst kollarda göstermektedir.

Gluten hassasiyetinin anlaşılmaması ileride daha büyük sorunlara yol açabilir. Özellikle bağırsaklarda yağ emilimini engelleyici niteliğe bürünebilir. Bu rahatsızlığı anlamadan, sadece sivilce sorunu olarak yaşayan birçok insan mevcuttur. Gluten hassasiyetinin diğer belirtilerinin bilinmesinde bu yüzden fayda bulunur.

 

Gluten hassasiyetinin diğer belirtileri;

  • Yorgunluk ve halsizlik durumları,
  • Hormonsal düzensizlikler,
  • Kronik sindirim rahatsızlıkları,
  • Migren,
  • Depresyon ve benzeri ruhsal dengesizlikler,
  • Eklemlerdeki ağrılar.

Bu Yazı da İlginizi Çekebilir:  Yüzdeki Sivilce Lekeleri Nasıl Geçer

 

 

Koldaki Sivilceler için Doğal Tedavi Yöntemleri

Yazımızın başında da belirttiğimiz gibi kolda çıkan sivilce için daha çok doğal tedavi yöntemlerine değinmeye çalışacağız. Fakat bu tedavi yöntemleri bir sonuç vermezse, yan etkiler görürseniz ya da koldaki sivilcelerin durumu çok ilerlediyse bir doktora görünmenizde fayda olduğunu belirtmek isteriz. İşte doğal tedavi kürleri…

 

  • 1. Aloe Vera Kürü

Yatıştırıcı ve nemlendirici özellikleriyle tanınan aloe vera bitkisi koldaki sivilceler için doğal bir çözümdür. Bu bitki, kollardaki keratin birikmesine sebep olan ciltlerle savaş için birebirdir. Kolda çıkan sivilce için aloe vera bitkisinin uygulanışı aşağıdadır.

 

Uygulanışı:

  • Aloe vera bitki yaprağının içindeki jelin bir kısmını kenara ayırmalıyız.
  • Kolumuzda bulunan sivilcelerin hepsine bu jeli sürmeliyiz.
  • Jeli koldaki sivilcelere iyice yedirmek için ortalama 30 dk kadar beklemeliyiz.
  • Bekleme sonrasında kollarımızı ılık su ile durulayarak yumuşakça kurulayabiliriz.

*Bu doğal tedavi yöntemini, gün içerisinde 1-2 kez uygulamamızda herhangi bir sakınca yoktur.

 

 

  • 2. Balık Yağı Kürü

Balık yağının temel taşı olan Omega-3 yağ asitleri, ciltteki nemi koruyarak cilt kuruluğunu engeller. Kuruluğu engelleyici yağ asitleri koldaki sivilcelere karşı güzel bir savaş verir. Uygulanışı ise şöyledir.

 

Uygulanışı:

  • 1 ile 3 gr aralığında balık yağı takviyesi edinmeliyiz. (Bu uygulama öncesinde kesinlikle doktorumuza danışmalıyız.)
  • Doktorumuzun takviyeleri uygun bulmaması ya da takviye kullanımı için imkanların yetersiz olması halinde, eşdeğer besinler ile bu kürü gerçekleştirebiliriz. Palamut, somun, alabalık, çörekotu, keten tohumu vb besinlerin tüketilmesi de kolda çıkan sivilcelere karşı güzel bir önlem olacaktır.

Bu Yazı da İlginizi Çekebilir:  Çörek Otu Yağının Cilde ve Vücuda Kanıtlanmış 20 Faydası

 

 

  • 3. Elma Sirkesi Kürü

Elma sirkesindeki asidik yapı, cildin PH dengesinin korunmasına destek olur. Bu kür sayesinde keratin birikmesinin sebep olduğu cilt tıkanıklıkları açılır. Koldaki sivilcelerin tedavisi için uygun bir kür olan elma sirkesinin uygulanışı ise aşağıdaki gibidir.

 

Uygulanışı:

  • Eşit miktarlarda olacak şekilde içme suyu ve elma sirkesini karıştırmalıyız.
  • Elde ettiğimiz karışımı, koldaki sivilcelerin olduğu heryere sürmeliyiz.
  • 10 dk bekledikten sonra kollarımızı durulamalıyız.

Bu kürü gün içerisinde 2-3 kez uygulayabiliriz. Elma sirkesi kürüne ek olarak yapılabilecek uygulama ise bir bardak su içerisine atılacak olan yarım tatlı kaşığı elma sirkesini içmek olacaktır.

 

 

  • 4. Zeytinyağı Kürü

Kolda çıkan sivilceler ile mücadelenin başında cildi nemli tutmak gelir. Cildin nemini korumak ve onu nemli tutmak için en doğal yöntem ise zeytinyağı olacaktır. Çünkü zeytinyağı içeriğinde bol miktarda E vitamini barındırır. Uygulanışı şöyledir;

 

Uygulanışı:

  • Oda sıcaklığındaki zeytinyağı ile koldaki sivilceleri ovuşturmalıyız.
  • Dairesel şekilde masaj ile yapılacak olan bu işlem ortalama 30 dk kadar sürmelidir.
  • Ilık su ile kollarımızı iyice durulamalıyız.

Diğer uygulama ise şu şekilde olabilir,

  • 2 tatlı kaşığı toz şeker ve onu merhem kıvamına getirecek kadar zeytinyağını karıştırmalıyız.
  • Elde edilen karışımı ovalayarak kollarımıza sürmeliyiz.
  • Ortalama 20 dk bekledikten sonra kollarımızı iyice yıkayabiliriz.

*Bu iki uygulamayı da haftada 1 kez yapabiliriz.

 

 

  • 5. Hindistan Cevizi Kürü

Cilt açısından oldukça yağ asitlerini bünyesinde barındıran hindistan cevizi, kolda çıkan sivilcelere karşı güzel bir silahtır. Bu bitkinin yararlarını edinebilmek için gerekli uygulama hemen aşağıdadır.

 

Uygulanışı:

  • Organik hindistan cevizi yağını direk olarak sivilce olan bölgelere sürmeliyiz.
  • Bir süre bekledikten sonra kollarımızı durulayabiliriz.

Bu işlemi günde 2 kere uygulayabiliriz. Ayrıca;

  • Yarım tatlı kaşığı hindistan cevizi yağını günde 1 kez tüketebiliriz.

Bu Yazı da İlginizi Çekebilir:  Evde Yapılan Doğal Sivilce Maskesi Tarifleri

 

 

Koldaki Sivilceler için Medikal Tedavi Yöntemleri

Doğal tedavi yöntemlerinden aradığını bulamayan insanlar için medikal tedavilere başvurmak kaçınılmaz olacaktır fakat bu işlemlerin de bilinçli olması gerekmektedir. Bilinçsizce yapılan tıbbi yöntemler geri dönüşü olmayan sonuçlara yol açabilir. Bu sebeple, kolda çıkan sivilcelere karşı kullanılan medikal tedavi yöntemlerini sizler için inceledik.

Aşağıdaki medikal tedaviler yalnızca kolda çıkan sivilceler için olmayıp, tüm sivilcelere karşın kullanılanları da mevcuttur. Sadece 1 tanesi sizin için uygun olacakken doktorunuzun tavsiyesi doğrultusunda 2 ya da 3 tedavi de aynı anda kullanılması söz konusu olabilir.

 

  • 1. Krem (Topikal) Tedavisi
    Topikal tedavi türü, ilaçların deriye farklı yöntemlerle direkt olarak uygulanması yöntemidir. Özellikle ergenlik döneminde görülen fizyolojik sivilceler ve normal sivilceler genellikle bu tedaviye olumlu yönde yanıt verebilmektedirler. eczanelerde satılan en iyi sivilce kremleri yazımızda ayrıntı bulabilirsiniz.

 

  • 2. İlaçla Tedavi

Üstte bahsettiğimiz topikal tedavinin yeterli olmadığı durumlarda ilaç tedavisi kullanılabilir. İlaç tedavisi ağızdan yapılmaktadır. Bu tedavi, orta derecede ve şiddetli sivilcesi olan insanlar için kullanılmaktadır. İlaç tedavisi, topikal tedavi ile birlikte kullanıldığı zaman genellikle daha iyi sonuç vermektedir. Sivilce hapları isimleri yazımızda detay bulabilirsiniz.

 

  • 3. Bitkisel Peeling

Bitkisel peeling, yüzeysel bir yöntemdir. Yani cildin en üst tabakasını hedef alır. Bu sebeple daha basit sorunlar için kullanılır. Bunlar; akne, siyah ve beyaz nokta tedavileri olmaktadır. Bitkisel peeling uygulamaları genellikle 2-3 hafta aralıklarla 6-10 seans aralığında gerçekleşmektedir. Bu yöntem aşağıda anlatacağımız mezolifting tedavisi sonrasında da tamamlayıcı olarak uygulanabilmektedir.

 

  • 4. Cilt Mezoterapisi (Mezolifting)

Dışarıdan uyguladığımız kremler daha çok cildin üst tabakasını nemlendirip beslemeye yarar. Fakat cildin asıl beslenmeye ve neme ihtiyacı olan hücreler alt deride yer almaktadır. Cilt mezoterapisi, enjeksiyon yöntemiyle uygulanmaktadır. Bu sayede derinin bariyer kısmını aşarak alt tabakasına ulaşır. Böylece sivilce tedavisinde daha etkili bir başarı sağlanabilmektedir.

 

  • 5. Co2 Fraksiyonel Lazer

Koldaki sivilceler için kullanılacak belki de en son tedavi yöntemi olan bu lazer yöntemi, daha çok sivilce problemi sonrası tahribat tedavisi için kullanılmaktadır. Fraksiyonel lazer, sivilce izleri ile çukurlarının düzeltilmesinde kullanılan etkili bir tedavi yöntemidir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.