Her Telden Mikro Bilgiler Sitesi

Ateş Düşürücü Şurup ve Fitil Kaç Saat Arayla Verilir?

28.02.2023
9.882
Ateş Düşürücü Şurup ve Fitil Kaç Saat Arayla Verilir?

Çocuğunuzun ateşini kontrol altına almak için hem ateş düşürücü şurup hem de fitili bir arada kullanıyorsanız, kaç saat arayla vermeniz gerektiğini merak ediyor olabilirsiniz. Öncelikli olarak şunu söylemekte fayda var ki; çocuğunuzun ateşli bir hastalığı varsa, hem de birden fazla kez, dönüşümlü olarak ateş düşürücü fitil ve şurup vermenizi gerektirecek kadar inatçı bir ateşle karşı karşıyaysanız çocuğunuz ciddi bir enfeksiyon ile savaşıyor olabilir ve ateşin bir hastalık değil de, bağışıklık sisteminin enfeksiyonla savaşmak için gösterdiği bir tepki olduğunu hatırlamalısınız. Dolayısıyla, herhangi bir çocuk doktoruna danışmadan, kendi kafanıza göre çocuğun ateşini baskılamak her zaman iyi fikir olmayabilir. Çoğu kez çocuk doktorları, çocuğun genel durumuna bağlı olarak, hastalığın kendi seyrinde bir müddet devam etmesine ve ateşin belirli seviyelere çıkmaması durumunda, düşürülmemesi yaklaşımını benimsemektedir ancak diğer yandan, özellikle de 38 derecenin üstündeki ateş tehlikeli olabileceğinden, doktor kontrolünde olmak kaydıyla, çocuğunuz enfeksiyonla savaşırken ateşini kontrol altına almak için şurup ve fitil ikilisinden elbette yararlanabilirsiniz.

Ateş Düşürücü Şurup ve Ateş Düşürücü Fitili Çocuğuma Kaç Saat Aralıkla Verebilirim?

Ateş düşürücü fitillerin genelde ağzıdan alınan şuruplardan daha hızlı ve kuvvetli etki ettiği düşünüldüğü için tercih edilse de bu bilgi doğru olmayabilir ve doktorunuz tarafından aksi önerilmedikçe sadece şurup kullanmanız ateşi kontrol altında tutmak için yeterli olacaktır ancak yine de her ikisini kombine olarak kullanırken genel prensip, 24 saat içerisinde toplamda 4 kere ateş düşürücü kullanmaktır yani ortalama olarak 6 saat arayla fitil ve şurup kullanılabilir ancak ateşin daha ağır seyrettiği durumlarda, yine ve mutlak olarak doktora danışmak şartıyla, ateş düşürücüler arasında 4 saate kadar düşen kısa aralıklar vermek de mümkün olabilir.

Calpol gibi parasetemol içerikli şuruplar ile Paranox S gibi ateş düşürücü fitiller sıklıkla beraber kullanılmaktadır ( Dikkat! Aynı anda değil. Doktorunuz önerisi doğrultusunda dönüşümlü olarak kullanabilirsiniz – ilaç isimleri örnek olarak verilmiştir – ) ancak farklı ilaçlar olması yanılgısıyla, özellikel de çocuğun ateşini gereğinden sık ölçerek paniğe kapılarak, fazla kısa saat aralıklarıyla verilmesi, çocukta ölümcül olabilecek doz aşımı ve ilaç zehirlenmesine yol açabilir. DİKKAT!!

Ateş yüksekliği, çocuğunuz iç vücut ısısını arttırdığından, derisindeki sıcaklık hissiyatını düşürecek ve üşümesine neden olacaktır. Dolayısıyla da titreyecek, yorgana sarılmak isteyecek ya da sıkı giydirilmek isteyecektir ancak bu tip yaklaşımlar ateşli çocuk için uygun değildir. Ilık bir duş aldırıp, hafif ve serin tutan giysiler giydirerek, fitil ve şurup kullanımına ek ya da duruma göre alternatif olarak çocuğunuzun ateşinin kontrol altına alınmasına yardımcı olabilirsiniz. Çocuğunuza bolca su verebilir, sağlıklı bir sıvı tüketmesini sağlayabilirsiniz.

Tüm bu bilgilerin yanı sıra; çocuklara dönüşümlü ateş düşürücü verilmesinin faydasından çok zararı olabilir.

Ateş konusu ve ateş düşürücü kullanımı, bilhassa da ateşli havale gibi konularda doğru bilinen yanlışları çok güzel bir dille anlatmış bir hekimin ilgili yazısını da mutlaka okumanızı tavsiye ediyorum.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.